Gemeente Molenlanden – Livestream

Gemeente Molenlanden – Livestream

Wat doe je als een paar dagen voor je hybride evenement de coronamaatregelen wijzigen?! Juist! Met elkaar de schouders eronder en het programma omvormen tot een live stream programma. Zo kreeg Molenlanden onderneemt een ander jasje.

Dag van de Ondernemer

In opdracht van Gemeente Molenlanden ondersteunden wij het team bij de organisatie van de Dag van de Ondernemer op vrijdag 19 november. Het oorspronkelijke programma bestond uit een ontbijt met een centrale opening en vervolgens 15 verschillende workshops bij diverse bedrijven in Bleskensgraaf. Gezien de stijgende coronabesmettingen werd naast het programma op locatie ook een hybride variant ontwikkeld, zodat mensen die vanuit huis betrokken wilden zijn zo een online programma konden volgen. Dit programma bestond uit het hoofdprogramma, twee reporters die live verslag deden van de dag en diverse video’s die al eerder opgenomen waren met de diverse ondernemers en workshopleiders.

Molenlanden onderneemt 2.0

Tijdens de persconferentie van 12 november bleek dat de besmettingscijfers de pan uitrezen, waardoor we als team schakelden. Het bestaande programma zou uitgesteld worden, waarbij er tijdens de Dag van de Ondernemer een tafelgesprek plaats zou vinden met een aantal ondernemers en workshopleiders. We herschreven het programma van een evenement op locatie met hybride variant naar een livestream sessie met diverse tafelgasten.

De online ontmoeting met een bakkie koffie

Zo ontvingen de deelnemers een thuisgestuurde box met lekkers van de Banketaria en koffie van Hebrews coffee, waarbij ze online konden aanschuiven bij de online ontmoeting ‘Molenlanden onderneemt’. Burgemeester Theo Segers en wethouder Teunis Jacob Slob gingen in gesprek met een aantal tafelgasten. Zo schoven Tara Verschoor van The Healthy Club en Desiree Aantjes van Den Hâneker aan bij het gesprek over veerkracht. Jan Bakker van Eurogroep en Dik den Hartog van Den Hartog BV vertelden over de innovatie binnen hun ondernemingen en het belang van duurzaamheid. In gesprek met Adrienne Vertooren van i_lab en Jolanda van Hoorne van Stichting ANDERS over samenwerken deed men de oproep juist elkaar op te zoeken om mooie initiatieven tot stand te laten komen.

Molenlanden onderneemt smaakt naar meer…

Deze livestream smaakt naar meer! Op de chat werd er veelvuldig gereageerd op de diverse thema’s, wat zeker vervolg gaat krijgen.

Molenlanden onderneemt, laat je inspireren door de verschillende ondernemers die gemeente Molenlanden rijk is.

Ieder jaar is het op de derde vrijdag in november de nationale Dag van de Ondernemer, een dag om het Nederlands ondernemerschap te waarderen en te vieren. In de gemeente Molenlanden organiseren we op die dag sinds enkele jaren een ondernemersontbijt; met een centrale spreker, diverse workshops en veel gelegenheid om elkaar te ontmoeten. We zoeken daarbij altijd een creatieve en inspirerende setting. In 2020 kon dit ontbijt niet doorgaan in verband met de corona maatregelen. Dit jaar hebben we vrij lang gewacht met beslissen of het ontbijt door zou gaan. Halverwege september hakten we de knoop door en kozen we voor een hybride event: toegang tot het ontbijt met gebruik van coronatoegangsbewijs en voor de mensen die daar de voorkeur aan gaven een digitaal side event. Vanwege de korte voorbereidingstijd en de aanvullende behoefte van een digitaal event gingen we op zoek naar een partner om ons te ondersteunen in de organisatie. We kwamen al snel bij De Zichtmakers terecht vanwege de combinatie van technische kennis en communicatieve kracht. En voor ons als gemeente was het natuurlijk van belang dat het een lokaal bedrijf is.

Vanaf het eerste contact verliep de samenwerking soepel en was er een klik. Er werd flexibel tijd vrij gemaakt voor overleg en afstemming tussendoor, actief meegedacht, afspraken werden na afloop goed samengevat en benoemd en natuurlijk opgevolgd. Van de voortgang werden we op de hoogte gehouden. Dit zorgde ervoor dat ik de belegde taken makkelijk kon loslaten.

Marije en Jan voelden goed aan wat we wilden bereiken met het event, het draait niet om de gemeente maar om de ondernemers. De Dag van de Ondernemer is bedoeld om hen in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun inzet. Die externe blik en oriëntatie is voor ons erg belangrijk en werd goed aangevoeld. Dit leidde tot de juiste sfeer en toonzetting: positief en bemoedigend maar niet hoogdravend. Met aandacht voor de lastige tijd waar veel ondernemers inzitten.

We wilden zoveel mogelijk gebruik maken van lokale leveranciers en partners. Dankzij hun lokale netwerk lukte dat goed. Er was oog voor detail en een gezamenlijk streven naar een hoge kwaliteit. De verschillende elementen van het event (teaser filmpje, diverse onderdelen op het event zelf, aftermovie) waren goed met elkaar verbonden. Er was een rode draad en een eenduidige sfeer/uitstraling.
Een week voor het evenement plaats zou vinden werden de corona maatregelen weer aangescherpt en moesten we op zeer korte termijn omschakelen naar een volledig digitaal event. Dit verliep heel soepel, dankzij de ervaring die De Zichtmaker al hebben opgedaan met digitale sessies. Er werd een livestream opgezet met de burgemeester en wethouder als presentatoren en een zestal tafelgasten. De techniek werd vlot geregeld, gasten werden goed voorbereid, er lag een gedetailleerd script maar dit ging niet ten koste van de flexibiliteit. Er bleef een ontspannen sfeer en ruimte om mee te bewegen. Dit stelde alle aanwezigen gerust en zorgde voor de juiste setting. Het werd een zeer geslaagde ochtend met de juiste energie en uitstraling. Kort, krachtig, positief, professioneel en toch ontspannen. Ik denk dat dat uiteindelijk het verschil maakt in de samenwerking bij de organisatie van een dergelijk event. Het aanvoelen van de benodigde sfeer en dit ook op een natuurlijke wijze kunnen creëren. Dat is niet in afspraken vast te leggen maar ontstond in dit geval ‘vanzelf’. In mijn ogen een teken van professionaliteit en ervaring.
Veel dank aan De Zichtmakers hiervoor! Het smaakt naar meer, zoals burgemeester Theo Segers al zei tijdens de livestream.
Louisa Broens – Accountmanager bedrijven gemeente Molenlanden

Ben je benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Je kunt bijvoorbeeld denken aan het begeleiden en produceren van een podcast, aan het meedenken in de strategie van je communicatie of het organiseren van een (online) eventNeem contact op met Jan voor meer informatie en mogelijkheden.
Menu